image_intro_alt

Władze Radomia nie do końca są wrażliwe na problemy osób z niepełnosprawnościami.

Młoda Lewica i Nowa Lewica kierują kolejne pismo do Prezydenta  m. Radomia, tym razem w sprawie osób z niepełnosprawnościami.

Młoda Lewica i Nowa Lewica wspólnie zwrócili się do Prezydenta Radomia ws. osób z niepełnosprawnościami. Pismo wystosowała Wiktoria Bakalarz, koordynatorka Młodej Lewicy w Radomiu oraz Henryk Milczarski, przewodniczący grupy roboczej ds. osób z niepełnosprawnościami powołanej w ramach radomskiej Nowej Lewicy.

Jak zauważają autorzy pisma: „W codziennym funkcjonowaniu przeszkadza im [przyp. osobom z niepełnosprawnościami] brak sygnalizacji dźwiękowej i powierzchni wypukłej przy przejściach dla pieszych, wysokie krawędzie chodników, brak obniżonych krawężników na przejściach dla pieszych (nie tylko przy tych z sygnalizacją świetlną), jak również zbyt szybka zmiana koloru świateł (np. przy przejściu dla pieszych przy ul. Czarnieckiego / Zielona) uniemożliwiające bezpieczne poruszanie się osobom na wózkach inwalidzkich, o laskach, czy z innymi dysfunkcjami ruchowymi."

Stoimy na stanowisku, że zmiany pod tym kątem znacznie ułatwiłyby samodzielne poruszanie się osobom z niepełnosprawnościami. „Mamy nadzieję, że wyjdzie Pan naprzeciw ich potrzebom, a infrastruktura miejska w Radomiu stanie się dla nich przyjazna. W związku z tym wnosimy o zwrócenie szczególnej uwagi na ww. problem podczas planowanych remontów ciągów komunikacyjnych (pieszych i drogowych)." - napisali w piśmie.

Jak wynika z odpowiedzi, którą otrzymaliśmy, Miejski Zarząd Dróg i Komunikacji przy nowych inwestycjach zwraca już uwagę na dostosowanie m. in. progów jezdni do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Nie dotyczy to jednak miejsc powstałych, bądź wyremontowanych w przeszłości, co pokazują konkretne przykłady. Ze smutkiem przyjęliśmy również brak informacji i brak odniesienia się do konkretnych problemów, np. przy ul. Czarnieckiego / Zielona. W związku z tym możemy zadeklarować, że do sprawy z pewnością będziemy wracać.

[Opr.PF,AL,JL]
Radom, dnia 17 marca 2023r.

Pełną treść skierowanego przez nas pisma oraz otrzymanej odpowiedzi, publikujemy poniżej:

odpowiedż 1 1

odpowiedż 1 2

pismo osoby z niepełnosprawnościami ML i NL 15 lutego 2023 1

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!